perjantai 2. elokuuta 2013

Selkävika.

Monet ovat kyselleet sitä, että miten pidän selkäkipuni kurissa, joten ajattelin nyt kirjoitella aiheesta, ja ylipäätään selkävaivastani teille. Selkäkipu on ehkä raivostuttavin vaiva, sillä se vaikuttaa koko kehon toimintaan. Minulla todettiin skolioosi, eli selkärangan kieroutuma, jo lapsena. Ennusteltiin, että jos en kasvaisi kovin pitkäksi, se ei välttämättä aiheuttaisi mitään kipuja. Kivut kuitenkin alkoivat 18-vuotiaana, kun olin lihonut ylipainoiseksi ja tein fyysisesti raskasta työtä. Jouduin jäämään elämäni ensimmäistä kertaa pidemmälle sairaslomalle, joka kesti kuukauden päivät. Fysioterapiaan en lääkärin kehotuksista huolimatta mennyt, vaan tyydyin syömään useita Panacodeja päivässä.

Kun kivut alkoivat hellittää, palasin takaisin työni pariin, kuin mitään ei olisi ikinä käynytkään. Ei kipua yhdistetty selkävikaan, vaan sen ajateltiin vain rasittuneen. Selkää ei tutkittu. Jatkoin työssäni vielä 4kk, kunnes muutin Ouluun.

Oulussa aloin pudottamaan painoani ja harrastamaan vähän liikuntaakin. Paheena oli tupakointi, joka ei todellakaan sovi selkävikaiselle. Selkä oli silti rauhassa pitkään, kunnes kipeytyi jälleen v. 2010 alussa. Kipukausi kesti noin kuukauden. Jälleen söin vahvoja kipulääkkeitä, eikä asiaa juuri tutkittu.

Vuoden 2011 syksyllä sairastuin pyelonefriittiin, eli munuaisaltaan tulehdukseen. Hankkiuduin turhan myöhään hoitoon, ja riskinä oli jo verenmyrkytys. Olin tippaletkuissa lähes viikon. Tulehduksen jälkeen alaselkääni jäi pistävää kipua, joka esti liikkumiseni suurilta osin. Kokoajan epäiltiin, että munuaiset ovat arat tulehduksen jäljiltä. Sillä diagnoosilla olin sairaslomalla 3,5kk ja söin kipulääkkeitä.

Vuoden vaihteessa vaihdoin lääkäriä, sillä en ymmärtänyt miksi minua ei tutkittu, kun ei varmuudella tiedetty mikä minulla on. Kävely, istuminen ja seisominen tuottivat helvetillistä kipua, eikä Panacod auttanut ollenkaan. Uusi lääkäri vaihtoi lääkkeeni ja määräsi minut välittömästi magneettikuvaan ja munuaisten ultraääneen. Magneettikuva paljasti skolioosini, selkään ilmestyneet kulumat ja nesteilyt. Ultraäänessä todettiin, ettei kipu voi johtua munuaisista. Vika olikin kokoajan selässäni. Sain vahvempia lääkkeitä.

Sairasloma jatkui ja jatkui, eikä minua kuntoutettu mitenkään. Ihmettelin, että kokoajan vaan tyrkytettiin sairaslomaa ja kovempia lääkkeitä. Vaihdoin jälleen lääkäriä, ja sainkin Oulun parhaimpiin, selkään erikoistuneisiin ammattilaisiin kuuluvan Timo - nimisen lääkärin. Hän vaihtoi lääkettä, sillä aiempi, Mirtazapin, oli aiheuttanut minulle voimakkaita sivuvaikutuksia. Timo kirjoitti heti myös maksusitoomuksen fysioterapiaan, ja pisti lähetteen Kelaan kuntoutuksesta. Viimein, n. 8,5kk:n sairasloman alkamisen jälkeen asiat alkoivat kirkastua.

Aloitin kuntoutuksen Vervellä, ja selkäni olikin todella huonossa kunnossa. Selkärankani oli kosketusherkkä, eikä jalkani kantaneet yhtäjaksoisesti yli 500m matkaa. Tapasin Timoa säännöllisesti kontrollin yhteydessä, ja jouduimmekin pitkään hakemaan sopivaa lääkettä. Lopulta Tramium tuntui hyvältä, mutta tietenkin sen valmistus pian lopetettiin ja lääke meni jälleen vaihtoon.

Sairaslomani loppui tämän vuoden tammikuussa, eli olin sairaslomalla yhteensä 16,5kk. Nyt olen kuntoutunut sen verran, että pystyn keikkailemaan jo lähes normaalisti, ajamaan pyörällä, juoksemaan lyhyitä matkoja ja imuroimaan asuntoni. Nämä vaikuttaa teistä pieniltä asioilta, mutta minulle ne oli maailman isoimpia, kun selän kehityksen yhteydessä pystyinkin tehdä niitä ilman kovempia kipuja. Nyt uskoisin olevani valmis työskentelemään, ensin lyhempiä päiviä ja sitten ihan normaalisti. Tunnelin päässä on aina valoa, vaikka se ei aina siltä tunnu. Itse uskon, että Jumala on antanut meille kaikille juuri sellaisen taakan, kuin tietää meidän jaksavan kantaa.

Selkäkipuni ovat aina olleet kausittaisia, noin kuukauden kestäviä aaltoja, jotka tulee kerran vuodessa. Tämä viimeisin 1,5v kestänyt kipuaalto oli erilaista kaikinpuolin, enkä tiedä mikä sen selittäisi. Pääasia on, että voimakkaat kivut ovat nyt historiaa. Voin taas liikkua, elää ja nauttia elämästäni. Olen onnellinen, etten antanut periksi, vaikka se kieltämättä kävi mielessäni.

Pidän päivittäiset kipuni kurissa monella tapaa. En tupakoi. Syön päivässä enää yhden kipulääkkeen (Tramal Retard), ja pyrin pääsemään siitäkin eroon syksyn aikana - se on tavoite. Aamuisin parannan selkäni liikkuvuutta yön jäljiltä Selätin - laitteella (Kurkkaa tästä!), päivän mittaan venyttelen ja liikuttelen selkääni isoin liikkein ja harrastan liikuntaa. Yritän vältellä pitkiä istumisia ja seisomisia, ja venyttelen välillä. Raskaat kantamukset jätän suosiolla muille. Kovien kipujen aikaan vesijuoksu oli maailman parasta liikuntaa, sillä kipu ei tuntunut treenin aikana. Myös LadySlimin lämpöpilates oli mahtavaa, ja se vahvisti juuri oikeita lihaksia. Nyt uskon, että pystyisin palata kuntosalitreenin pariin.

Tärkeää on vahvistaa syviä lihaksia vatsan ja selän alueelta, sekä pitää liikkuvuus hyvänä. Kipujen aikaan pahinta on jäädä paikoilleen! Kivun sallimissa rajoissa pitää liikkua. Älä vaivu itsesääliin, vaan ota asenne, että sinä hallitset kroppaasi - eikä päinvastoin.

Pitkän kipukauden jälkeen on vaikea palata ns. normaaliin elämään. En oikein ole uskaltanut nostella tai kantaa tavaroita, tehdä tiettyjä liikkeitä tai juosta pidempiä matkoja. Pelkään, että pienikin virhe laukaisee taas helvetilliset kipuni. En tiedä pitääkö se paikkaansa, ja olenkin nyt alkanut askel kerrallaan ottaa asiasta selvää. En voi elää loppuelämääni toisten avun varassa. Aion selvittää selkäni rajat, yrittää kuntouttaa selkääni kestävämmäksi ja elää ihan normaalia elämää. Pyrin tämän syksyn aikana palaamaan töihin ja aloittamaan salitreenin. En halua pelätä enää, haluan elää.

Kuvat ovat lainattu netistä.

2 kommenttia:

  1. hei toi oli mahtava asia et oot päässy kuntoon ja tsemppiä viel jatkoonkin!:) itellä myös todettu skolioosi kolme vuotta sitten, enkä ole käyny fysioterapiassa vaikka määrättiin, nyt kyllä rupesin miettiin asiaa uudelta kannalta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Mitä aiemmin vahvistat syviä lihaksia ja parannat selkäsi liikkuvuutta, sitä todennäköisemmin vältyt pahoilta kivuilta.

      Poista

Kommentoi rohkeasti! Pyrin vastaamaan myös kaikkiin kysymyksiin!