perjantai 9. elokuuta 2013

Julkisuuskuva ja siviilielämä.

Aloin pohtimaan roolierittelyä minun ja artistiminäni Sanan välillä, ja ajattelin näpytellä teille ajatuksiani. Aloin miettimään, että monet ihmiset tuomitsevat minut musiikkini vuoksi. Jos ei pidä musiikistani, olen samantien paska tyyppi, vaikka minua ei olisikaan ikinä tavannut. Ymmärrän, että musiikki luo tiettyjä mielikuvia, mutta ei ketään saisi tuomita ihmisenä sen vuoksi. Esimerkkinä Cheek, jota monet pitivät ylimielisenä pellenä, astuikin nöyränä ja herkkänä, omana itsenään Vain Elämää - ohjelmaan, ja voitti koko kansan puolelleen. Miksi ihmeessä me tuomitsemme jonkun tuntematta?

Seison sanojeni takana, ja tarkoitan sanomaani, mutta ei se tee minusta huonoa ihmistä, jos et pidä tyylistäni räpätä tai et pidä sanomastani. Oikeuttaako henkilökohtainen mielipiteesi sinua haukkumaan minua esim. huoraksi? Miten se nyt minusta huoran teki, etten osaa mielestäsi räpätä?

Jos et pidä musiikistani, et voi pitää minusta ihmisenä. Jos et pidä minusta ihmisenä, et voi pitää musiikistani. Se on juuri niin outoa, miltä se kuulostikin! Toivoisin, että jokainen osaisi erottaa Sannan Sanasta, ja antaa minun elää myös siviilielämääni rauhassa.

Aloittaessani räppäämisen, asuin Espoossa. Suurinosa kavereistani suhtautui uuteen harrastukseeni kannustavasti, mutta oli myös niitä, jotka käänsivät selkänsä "paskalle räppärille". Miten kaveri voi hylätä toisen harrastuksen vuoksi? Miten se muutti ystävyyssuhteemme? Ei mitenkään, mutta koska musiikkini ei iskenyt, en minäkään enää voinut olla se hyvä tyyppi. Onneksi tätä ilmeni vain teini-iässä, ja nyt vanhemmiten kaverini ovat osanneet erottaa minut Sanasta. On monia, jotka eivät pidä musiikistani, mutta pitävät minusta. Harvoin se menee toisinpäin, sillä eihän ns. vihamies voi kuunnella kappaleitani - tai sitten hän tekee sen salaisesti, esimerkkinä tästä voisin heittää monia ex-ystäviäni. Kaverisuhteen aikana he palvoivat musiikkiani, mutta ystävyyden rakoiltua se olikin yllättäen paskaa. Säälittävää käytöstä. Tässäkin asiassa pitäisi osata erottaa artisti siviilielämästä.

Ongelmia saman asian suhteen on ollut myös yhden keikkakokoonpanooni kuuluneen henkilön kanssa, joka otti esiintymiseen liittyvän palautteen suoranaisesti v*ttuiluna ja ystävän piikittelynä, vaikka toimin tilanteessa työnantajana. Palautetta on pakko antaa, jotta voi kehittyä, ja tiimini työskentelee minulle, haluamallani tavalla. Hän ei osannut erottaa työtä siviilielämästä, joten ystävyytemme kärsi asiasta. Lopulta koimme parhaaksi, että hän lähti tiimistäni. Luottamukseni häneen oli muutenkin menetetty, joten yhteistyö ei olisi enää kantanut hedelmää. Koko urani aikana, ei ole muiden tiimiläisten kanssa törmätty vastaaviin ongelmiin - jokainen tietää, kenelle työskennellään ja kuka olen vapaa-ajalla.

Hyväksyn esim. kuuntelijoitani facebook-kavereiksi henkilökohtaiseen profiiliini, mutta musiikkikysymykset tulee silti esittää Sana - sivun kautta. En myöskään ehdi/halua/jaksa jutella jokaiselle tuntemattomalle kuuntelijalle oman profiilini kautta, joten jatkuva viestien spämmääminen johtaa vain siihen, että poistan sinut kavereistani. Jos en vastaa viesteihisi tai poistan sinut kavereistani, teen sen omana itsenäni, Sannana, joka elää omaa normaalia yksityiselämäänsä, jota sinä käytökselläsi häiritset. Silloin on turha kantaa vihaa idolillesi, Sanalle. Toivon, että kunnioitatte yksityiselämääni.

Sana - sivun kautta vastaan mieltänne askarruttaviin kysymyksiin sitä mukaan kun ehdin. Myös keikoilla ja muissa edustustilanteissa tykkään jutella kuuntelijoiden kanssa, ja minua saakin aina tulla nykimään hihasta. Sana - sivun kautta pääsette lukemaan kuulumiset ja seuraamaan uuden musiikin syntymistä. Henkilökohtaisen profiilini kautta taas pääsette seuraamaan yksityiselämääni ja päivittäisiä arkiaskareita. En tosiaan vastaile sitä kautta kysymyksiin, ellei minulla satu olemaan ylimääräistä aikaa. Jos käytöksesi alkaa ärsyttämään minua, poistan sinut heti kaverilistaltani. Painotan siis edelleen, että esittäisitte kysymykset vain Sana - sivun kautta ja lopettaisitte turhien viestien lähettelyn omaan profiiliini.

Toivon, että kunnioittaisitte yksityiselämääni.


Ihmisten pitäisi muistaa, että kaikkien kappaleiden takana on ihan normaali ihminen. Kappaleen sanat on vuodatettu sydämestä, kappaletta on äänitetty tunnetilojen valtameressä ja kappaleen eteen on nähty paljon vaivaa. Jos et pidä siitä, niin löydät varmasti muuta kuunneltavaa. Meitä elää tässä maassa miljoonia, ja me olemme kaikki eri elämäntilanteissa - toisiin sydänsurut kolahtaa, toisiin ei. En ymmärrä, mitä niin epäselvää tässä on?

Minä olen todella nirso musiikin suhteen. Arvostan eniten sanomaa ja hyvää tulkintaa. En kuitenkaan hauku niitä kappaleita, joista en itse pidä. Mitä kukaan saisi siitä irti, että kommentoisin "En tykkää tästä.", öh ookoo, et vai, okei, entä sitten? No niimpä. Mitä ne "paskaa", "tapa ittes" ja "huora" - kommentit sitten auttavat? Öh, ookoo, oletko oppinut uusia sanoja? No niimpä. Ja tätä kommentointilinjausta näkee harmittavan usein, kun selailee youtubessa lähes mitä vain musiikkia. Surullista. 

Musiikki välittää tunteita ja mielikuvia, ja niin sen pitääkin mennä, mutta missä kulkee raja? Tuomitaanko kirjailijat ja runoilijatkin tekstejensä takia ja näyttelijät rooleistaan? Tekeekö julkinen rooli meistä todellakin pahoja ihmisiä. Ei tee. Meistä pahoja tekee ihmisen oma mielikuvitus, joka on kehitellyt kannustavaa musiikkia tekevästä Cheekistä ylimielisen tai sponsoririkkaasta työttömästä rahassa kylpevän porvarin.

Kaikki teot ja sanat herättävät ihmisessä omanlaisia mielikuvia, mutta mielestäni nämä mielikuvat olisi hyvä pitää omana tietonaan, jos ei ole mitään viitteitä faktapohjaiseen ajatukseen. Tuskin kukaan empatiakykyinen tervejärkinen ihminen haluaa toisen oikeasti tappavan itseään, tai tuskin kukaan huora - sanan merkityksen tietävä tuntematonta ihmistä huoraksi syyttäisi. Aina voi miettiä kaksi kertaa, mitä suustaan päästää tai netissä kirjoittaa. Tälläisillä kommenteilla nolaa vain itsensä ja antaa itsestään todella ala-arvoisen vaikutelman.

En nyt kirjoita tätä tekstiä siksi, että joku olisi sanonut minusta jotain. Voin kertoa, että en lue netissä minusta käytäviä keskusteluja tai kappaleiden kommentteja. En koe sitä tarpeelliseksi. Saan tarvittavat kehitysideat ja rakentavan kritiikin tuottajaltani. Olen vain huomannut tälläisen kommenttiruton yleistyvän ja ihmetellyt todella sitä, mitä ihmiset oikein ajattelevat kirjoittaessaan jotain tuollaista. Eikö heitä hävetä? 

Riidanhaluista ihmistä ärsyttää eniten huomiotta jääminen.


Netissä on helppo piiloutua valenimen taakse, mutta eihän sekään ihan tervettä ole. Toki, jos se jonkun olotilaa helpottaa, niin suodaan se hänelle. Olen myös kuullut, että monet näistä idioottikommenttien kirjoittajista ovat sellaisia, jotka haluavat tahallaan ärsyttää artistin faneja ja aiheuttaa riitatilanteita. Haukkuja nauttii saamastaan huomiosta, joten uskon, että tälläisillä ihmisillä on jotain lapsuuden traumoja. Jos et halua päätyä sanaharkkaan, kannattaa jättää nämä tyypit omaan arvoonsa. Ihana ajatus tietenkin, että puolustat idoliasi, mutta harvoin artisti itse kommentteja lukee ja näkee sankarityötäsi - pääset itse helpoimmalla, kun jätät kommentit kirjoittamatta. Tämä myös ärsyttää eniten riidanhaluista haukkujaa.


Haluan kiittää jokaista lukijaani ja kuuntelijaani antamastanne tuesta. Kiitos, että kunnioitatte myös omaa siviilielämääni, ja annatte minun elää rauhassa. Olette mahtavia! Voin paljastaa, että uusi kappaleeni on miksauksessa, ja se julkaistaan youtubessa lähiaikoina! Kiitos myös, että luit tämän vuodatukseni, toivottavasti teksti herätti ajatuksia.

3 kommenttia:

 1. Hyvin kirjotit ja oot niin oikeessa. :)

  VastaaPoista
 2. Ei liity aiheeseen, mutta mietin tässä et vois alkaa tekemään ite musaa, koska tykkään tehä sanotuksia ja musiikki on mulle ollu tosi tärkeetä aina. Ja tunteiden purkamiseen räppi on just parhainta, joten oon täs alkanu kirjottamaan räppibiisejä. Löysin netistä sopivat biitit, mut mun ääni on kamala enkä osaa räpätä, joten taitaa jäädä tekemättä nää.. Onko se kauheen noloa räpätä jos ei ees osaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tonne kirjoittelin jokusen neuvon aloittelijoille;
   http://sanarapmusic.blogspot.fi/2013/08/voinko-olla-sun-salarakas.html

   Poista

Kommentoi rohkeasti! Pyrin vastaamaan myös kaikkiin kysymyksiin!