tiistai 1. lokakuuta 2013

Kuntosali - ei missikisat.

Käyn salilla laihtuakseni, kiinteytyäkseni ja kohentaakseni kuntoani. Näin tekee myös kymmenet tuhannet muut suomalaiset. Ei sitä turhaan kutsuta kuntosaliksi. Me kaikki menemme sinne sellaisena kuin olemme ja meistä jokainen haluaa yhtälailla muuttaa jotain osa-alueitaan; oli kyse sitten mahamakkarasta, reisistä tai henkisestä hyvinvoinnista. Pointti on se, että olemme siellä lähtökohtaisesti samasta syystä - kuntoilemassa. Emme mene sinne etsimään uusia ystäviä tai esittelemään vaatekaapin upeinta vaatekappaletta.

Kuntosalilla kuntoillaan. Tuliko se jollekin yllätyksenä? Kuntoillessa on täysin normaalia, ja suotavaa vetää päälleen mukavat ja viihtyisät kuteet - harvoin juoksulenkilläkään vedetään ykköset päällä. Toinen viihtyy väljässä tai toinen tiukemmassa - tämä on jokaisen oma henkilökohtainen valinta. 

Henkilökohtaisiin valintoihin kuuluu myös esimerkiksi se, ajeletko säärikarvasi salille lähtiessä, kun pistät capri-malliset housut jalkaasi? Entä käytkö solariumissa siksi, että kaksi kertaa viikossa treenaat kuntosalilla shortsit jalassa? Harvat meistä välittävät siitä, mitä muut kuntoilijat ajattelevat salilookistamme vai ajattelevatko mitään. Emme ole siellä miellyttämässä toisiamme, vaan kuntoilemassa! Olemme siellä itsemme takia. Jokainen panostaa itseensä ja omaan tekemiseensä, ei toisen vaatteiden, tukan tai meikin arvosteluun. Emme ole missikisoissa, olemme jumalauta hikoilemassa kuntosalilla!

Useiden (ellei kaikkien) kuntosalien jäsensopimuksesta käy ilmi, että luvatta valokuvaaminen salilla on kielletty. Tämähän on itsestäänselvyys, eikö? Miksi kukaan edes kuvaisi salaa toisen treeniä? Miksi ketään kiinnostaisi? En ymmärrä.

Asia sai eilen uudet mittasuhteet kun internetissä uutisoitiin laajalti erään "julkisuuden henkilön" facebookiin lisäämästä kuvasta. Kuvassa näkyi kuntosalilla treenaavan miehen alavartalo kuvattuna takaapäin, ja teksti oli tuntematonta henkilöä ulkonäön vuoksi pilkkaavan sävyinen. Miehellä oli suomalaiseen tapaan hyvin vaalea iho, lyhyehköt väljät shortsit ja polvisukat - en nähnyt tässä mitään ihmeellistä. Kommenteissa naurettiin miehelle ja kuva keräsi tykkäyksiä kymmenittäin. Onneksi mukaan mahtui läjäpäin fiksujakin, jotka paheksuivat kuvaajan lapsellista käytöstä. Kuva lähti leviämään sosiaalisessa mediassa, ja ennen niin positiivisen julkisuuskuvan omannut nainen oli pian menettänyt kasvonsa. Hän poisti kuvan, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Vahinko, nimenomaan. Niin hän itse sen muotoili. Miten kukaan voikaan ihan vain vahingossa napata tuntemattomasta henkilöstä kuvan ja jakaa sen facebookiin. Kyllä siinä välillä pitäisi jo jotain aivotoimintaa tapahtua. Ja miten kukaan "julkisessa asemassa" oleva edes kehtaa arvostella ihmistä julkisesti ja vielä niinkin naurettavin perustein, kuin salivaatetus? Arvostelija itse on kaiken lisäksi tunnettu fitness-tähti, joten hänenlaiseltaan ammattilaiselta odottaisi neuvoja, eikä pilkkaamista! Minkälaiset traumat tälläinen kiusaaminen jättää uhriin? Kehtaako hän enää lähteä uudestaan kuntosalille? Miltä sinusta tuntuisi, jos joku levittäisi sinusta vastaavaa kuvaa?

En tunne kyseistä arvostelijaa, enkä uhria. Olen vain nähnyt facebook-päivityksen ja lukenut uutisoinnin. Minulla ei ole mitään henkilökohtaisesti ketään vastaan. Mielestäni asiasta on vain hyvä puhua, jotta meistä kukaan ei sortuisi vastaavaan jatkossa. Ihmisten ulkonäköön kohdistuva arvostelu on yksi pahimpia asioita, jotka nostavat karvani pystyyn.

Me kaikki olemme mitä olemme, ja viimeinen paikka, jossa meidät pitäisi tuomita tai meitä voisi pilkata on se, kun olemme tekemässä muutosta parempaan! Jokaiselta pitäisi löytyä järjen lisäksi tilannetajua. Kaikenlainen kiusaaminen tulisi saada kuriin, eikä tälläinen tempaus ole hyvää esimerkkiä pikkutyttöjen idolilta. Autetaan ja tsempataan toinen toisiamme sen sijaan, että keskittäisimme energiamme toisten pilkkaamiseen tai arvosteluun.

Toivon, että arvostelija otti asiasta opikseen ja esittää julkisen anteeksipyyntönsä. Minulla, kuten tuhansilla muillakin, on sympatiat täysin uhrin puolella, ja voisinkin huomenna vetää salille kalpeiden säärieni kaveriksi mikroshortsit ja polvisukat!

Kuntosalietikettiin tulisi lisätä kohta; keskity vain siihen omaan treeniisi, äläkä jumalauta toisten arvosteluun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti! Pyrin vastaamaan myös kaikkiin kysymyksiin!