keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Parempi olo ja ulkonäkö?

Taistelu flunssaa vastaan.
Flunssahan se iski minuunkin, paljonhan sitä on liikkeellä ollutkin. Nukuin pitkään, ja ajattelin käydä tietokoneella hoitamassa välttämättömät asiat ja mennä takaisin lepäämään. Innostuin kuitenkin kuuntelemaan pari taustaa, ja ennenkuin ehdin huomata, olinkin kirjoittanut jo säkeistön räppiä. Demotin tuotoksen. Näppäimistö paukkuen kirjoitin toisenkin säkeistön. Demotettuani sen, inspiraatio katosi. Biisi jäi pahasti kesken, odottamaan seuraavaa inspistä. Väkisin kirjoittaminen on idioottejen puuhaa. Ääni hieman kärsi äänityksen aikana - ei saisi kipeänä käyttää ääntään. Tyhmä minä, mutta minkäs intohimolleen voi?

Mutta mennään asiaan.


Olen kokeillut viikon verran osa-nutrausta, eli korvaan 1-3 ateriaani päivässä Nutrilettin tuotteilla. Olen hieman huono syömään muutenkin, joten pirtelöiden juonti sopii minulle hyvin. Nutrilettilla on myös ihan kunnon aterioita, esim. kananuudelikeittoa ja pastaa. Lempituotteekseni on silti noussut ehdottomasti suklaamousse! Voitteko kuvitella, viimein on keksitty "terveellinen herkku"!? Ruokavaliosta on paljon helpompi pitää kiinni, kun välillä voi hyvällä omatunnolla syödä ihanaa suklaamoussea. Luksusta. Osa - ja kokonutraus pudottavat painoa tehokkaasti, sillä tuotteet ovat vähäkalorisia, mutta sisältävät kaikki päivän aika tarvittavat ravintoaineet. Osanutraus sopii hyvin painonpudottajille, jotka eivät halua korvata kaikkia päivän aterioita laihdutustuotteilla. Osanutraus sopii myös ihannepainossa pysymiseen, ja normaalin ruokavalion tueksi. Kiireessä on helppo napata laukkuun patukka tai pirtelö, jonka sitten nauttii työmatkalla - ja aamiainen on syöty!


Minä v. 2008.
Itse olen kokeillut varmasti kaikki ihmedieetit. Ollessani ylipainoinen, kokeilin aina kaikki markkinoille tulleet laihdutuspillerit ja - tuotteet. Odotin ihmeen tapahtuvan, ja läskin lähtevän ilman minkäänlaista panosta. Ei tarvitsisi kuin syödä pillereitä! Joopajoo... Äkkiähän sen aina huomasi, ettei mitkään pillerit painoa pudottaneet. Kokeilin myös erilaisia dieettejä; keittodieettiä, sairaaladieettiä yms - mutta en ollut valmis tekemään elämänmuutoksesta pysyvää. Laihdutuskuurit olivat helppoja, mutta jos sen jälkeen palasi taas normaaleihin elämäntapoihin, oli taas lähtöpisteessä. Muistan, kun popsin pilleripurkin naamaan ja lenkkeilin, mutta kun tuloksia ei näkynyt - päätin lopettaa. Tai kun vedin sairaaladieetin läpi ja 4kg:n painonpudotuksen jälkeen palasin entisiin elämäntapoihini - paino tuli heti takaisin, tottakai. Painonpudotuksesta pitää tehdä osa arkea ja osa elämää. En voisi tarpeeksi painottaa sitä, että se ei ole kuuri vaan koko elämän kestävä muutos. Pysyvä painonpudotus vaatii oikeasti työtä, ja ihannepainossaan pysyminen vaatii vielä tuplasti enemmän töitä! Ravitsemuterapeutti Hanna Partanen sanoi minulle surukseni sen, että suurinosa painoa pudottaneista ihmisistä lihoo takaisin kahden vuoden sisällä - usein korkojen kera.

Mistä tämä johtuu?

Uskoisin, että ihmiset lihovat takaisin siksi, että he ajattelevat "Noniin, nyt on laihdutus takana, nyt voin taas syödä kuten ennen." WTF!? Herää pahvi. Jos palaat takaisin vanhaan, tottakai lihot - kuten olit lihonut aiemminkin. Haaste painonpudotuksessa on tavoittaa normaali paino syömällä terveellisesti ja liikkumalla, sen jälkeen pitää paino aloillaan terveellisillä elämäntavoilla. Kyse on muutoksesta. Sinun tulee asettaa tavoite ja miettiä, mitä olet valmis tekemään sen eteen: aikatauluttaa päiväsi, suunnitella ruokailusi, treenisi ja saada päivään mahtumaan työt, ystävät, perhe yms. Vuorokaudessa on 24 tuntia. Jätä 3 tuntia datailua tai tv:n katsomista väliin, ja saat paljon aikaa treenaamiseen ja sosiaaliseen elämään. Painonpudotuksen ja elämäntapamuutoksen yhteydessä on tärkeää pitää muu elämä kunnossa, tai poltat itsesi loppuun. Suunnittele siis päivärytmisi.

Minä nyt. Kuva: Maiju Torvinen, Vaatteet: DiamondGlamour
Elämäntapamuutoksen alkuun pääset, kun tutkit itseäsi peilistä - tarkasti. Älä jätä mitään huomiotta. Mieti tavoitettasi ja sitä, miltä haluaisit näyttää tai miten paljon paremmin haluaisit voida. Tarvitset motivaatiota aloittaaksesi. Tee päätös. Tee päätös itsesi vuoksi. Oman unelmasi ja tavoitteesi vuoksi. Oman terveytesi vuoksi. Oman ulkonäkösi vuoksi. Tämä päätös on vain sinua varten. Päätös ei saa johtua kenestäkään muusta, tai tulla kenenkään muun suusta.  

Seuraava askel on tehdä ruokaremontti. Kaapeista turhat veks, ja tilalle proteiinipitoista evästä, sekä kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Toki voit syödä edelleen normaalia kotiruokaa, mutta lisää annokseen vihreää, ja pyri ainakin alkuun kirjoittamaan ruokapäiväkirjaa nähdäksesi, mitä todella syöt. Painonpudottajien kannattaa välttää tuotteita, joissa on yli 10% rasvaa. Itse suosin herkkupäivää kerran viikossa, sillä en halua olla liian ehdoton. Liian ehdoton ruokavalio ei voi kuin päätyä repsahdukseen. (Painonpudottajille osanutraus on kätevä tapa päästä alkuun, ilman nälkää ja kiukkua. Kokonutrauksen voi aloittaa, kun on syönyt viikon vähäkalorisemmin. Nutraus tiputtaa tehokkaasti painoa!) Kun olet tehnyt päätöksen ja siivonnut jääkaappisi, on aika etsiä mieleinen liikuntamuoto. Tutustu eri lajeihin ja etsi sellainen, josta todella nautit. Liikunnan kuuluu olla kivaa!

Tervetuloa siis uusi elämä!

 

 

Iltalehti 29.1.2013


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti! Pyrin vastaamaan myös kaikkiin kysymyksiin!