sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Ulkonäköpaineita.

Törmään jatkuvasti tähän aiheeseen, joten halusin kirjoittaa ihan yleisesti ulkonäköpaineista. Nykyiset kauneusihanteet pakottavat nuoretkin tytöt miettimään kehoaan ja ulkonäköään. Pahimmillaan jopa ala-asteikäiset harmittelevat olevansa lihavia tai rumia. Tähänkö on tultu?

Minä 15v.
Kun itse olin lapsi, leikin leluilla ja elin lapsuuttani. Ihastuin ensimmäisen kerran 6-vuotiaana, mutta en uskaltanut edes pussata poikaa, koska se oli minusta niin outoa. Ala-asteen viimeisillä luokilla järjestettiin kotibileitä, joissa juotiin limpparia ja pimeässä huoneessa pussattiin vastentahtoisesti. Ala-asteella meikattiin harvoin ja huonosti, leikittiin ulkoleikkejä ja ujosteltiin poikia. Vanhemmat päättivät kouluvaatteet, ja niihin oli pukeuduttava mukisematta. Muistan kyllä aina kamalan talvitakkini kolmannella, kiitos vain iskä...

Nykyään asiat ovat toisin.

 



Katukuvassa näkyy yhä nuorempia pakkeloituja tyttöjä pukeutuneena korkokenkiin, tiukkoihin merkkifarkkuihin ja niukkaan paitaan. Valitettavan usein näiden tyttöjen kädessä on savuke. Tämä on mielestäni surullista ja valitettavaa. Mietin aina, mitä näiden lapsien vanhemmat ajattelevat? Yhä nuoremmat myös viljelevät kadulla kirosanoja ja käyttäytyvät epäkohteliaasti. Se on tätä nykypäivää.

Itseäni eniten huolettaa nuorten ulkonäköpaineet. Halutaan olla (lainatakseni) "laihoja ja kauniita". Googletin sanan "laiha" ja kuvahaku näytti paljon kauniiden hoikkien naisten kuvia. Tämän perusteella minäkin haluaisin olla "laiha". Myöskään hakusana "liian laiha" ei tuota tulosta, vaan kuvissa on edelleen kaunisvartaloisia naisia. Vasta hakusana "anorektikko" tuottaa toivottua tulosta. Netistä lainatun kuvan tyttö on pelkkää luuta ja nahkaa - tähän valitettavan monen nuoren tytön laihdutus johtaa. Tätäkö sinä haluat?


Varsinkin nuoret naiset näkevät peilikuvansa vääristyneenä. Syvälle peiliin katsoessasi näet kauniin sopusuhtaisen naisen, mutta ääni päässäsi silti kuiskii sinun olevan ruma ja lihava. Aikuinen ihminen osaa painaa jarrua monesti nuorta helpommin, mutta valitettavan monet nuoret naiset ajautuvat usein anorektisen laihoiksi. Anoreksia on vaiettu puheenaihe, ja silti turhankin yleinen sairaus. Anorektikko näkee yleensä kehonsa vääristyneesti ja laihduttaa pakkomielteisesti. Silti vastoin yleistä käsitystä, kaikki anorektikot eivät tunne itseään lihavaksi. Painonpudotus on sairaalloista ja tapahtuu keinolla millä hyvänsä, myös liikuntaa lisätään kohtuuttomasti verrattuna syötyyn energiamäärään. Asiaan tulisi puuttua hyvissä ajoin ja hakea apua. Tärkeintä on selvittää, mitä kyseisen ihmisen pään sisällä liikkuu.

Anoreksia sikseen, sillä useimmat itseään lihavina pitävät ihmiset masentuvat ja syövät suruunsa, toiset aloittavat itsensä rääkkäämisen liian urheilun ja näännyttämisen merkeissä. Jotkut taas elävät elämäänsä sairaalloisen ylipainoisina ymmärtämättä ongelmiaan. Terveen itsetunnon omaava ihminen taasen miettii vointiaan omassa kehossaan, ja alkaa panostaa hyvinvointiinsa lisäämällä liikuntaa ja syömällä terveellisesti - samalla pudottaen kiloja ja kiinteyttäen vartaloaan. Mielestäni täydellistä vartaloa tai täydellistä ulkonäköä ei tarvita; kaikki on kiinni siitä, mitä korvien välissä on. Jokaisen tulisi viihtyä omassa kehossaan sellaisena kuin se on. 


Nyt ihmettelet, miksi minä sitten laihdutin reilut 20 kiloa? Juuri siitä syystä, etten viihtynyt kehossani. Tein elämäntaparemontin; jätin alkoholin, tupakan ja roskaruoan. Paransin siis elämänlaatuani samalla, nyt voin hyvin. Kehottaisinkin jokaista tutkimaan elämäntapojaan ja parantamaan niitä - tavoittelemaan omaa sisäistä hyvinvointiaan. Kyseessä ei ole mikään laihdutuskuuri, vaan elämäntapamuutos.


Kuvassa: Vasemmalla 2kk laihdutuksen aloituksen jälkeen -8kg, ja oikealla v. 2012 -17kg.

Kun voi hyvin, myös näyttää hyvältä - eikä siihen tarvita täydellistä kroppaa.


Jos olet epävarma ulkonäöstäsi, ja koet ettet tule hyväksytyksi - kirjaa paperille positiivisia asioita itsestäsi. Katso syvälle peiliin ja tutki itseäsi. Aina kun negatiiviset asiat valtaavat mielesi, voit kaivaa paperin laukustasi ja palata miettimään positiivisia asioita. Näin opit huomaamaan ja ajattelemaan olevasi kaunis. Turha itsensä syyllistäminen ja haukkuminen johtavat vain itsesäälissä kieriskelyyn. Jos et todellakaan viihdy kehossasi, niin olet muutoksen edessä. Aloita muuttamalla huonot elämäntapasi ja palaa parin kuukauden päästä taas peilin eteen. Pelkästään parempi vointisi vaikuttaa ulkonäköösi ja ajattelutapaasi.

Kanna itsesi kunnialla ja uskalla olla kaunis. 

 

Jos haluat kuitenkin laihduttaa, on hyvä asettaa itselleen realistiset tavoitteet ja kääntyä personal trainerin tai lääkärin puoleen. He varmistavat laihdutuksen olevan turvallista ja terveellistä. Myös esim. Nutrilettin tuotteet ovat oiva keino laihdutukseen tai sen aloitukseen: ohjeita noudattamalla saat kaikki päivän aikana tarvittavat ravintoaineet ja olosi pysyy energisenä. Ennen Nutrausta kannattaa tosin syödä muutama päivä normaalia vähemmän, jotta kehosi tottuu vähäkaloriseen dieettiin. Paino putoaa tuotteilla nopeasti ja antaa motivaatiota laihdutukseen. Jatkossa voit korvata tuotteilla 1-3 ateriaa päivässä. Muista syödä säännöllisesti ja nukkua riittävästi.



Itse syön paljon hedelmiä, vihanneksia, kasviksia, kalaa, kanaa, jogurttia ja maitorahkaa. Pyrin välttämään perunaa, riisiä, pastaa ja leipää, mutta en ole niiden suhteen enää ehdoton. Käytän myös Nutrilettin tuotteita säännöllistämään ateriarytmiäni. Harrastan lämpöpilatesta, ja nyt alan taas vesijuoksemaan - se vain on vähän hankalaa atooppisen ihoni takia. Kevään tullen kokeilen taas juoksua, joka jäi selkäni kipeydyttyä vuoden 2011 syksyllä.

Pidän kovasti mallina olosta, ja siksi ulkonäkö on minulle tärkeä asia. Myös esiintyvänä artistina haluan näyttää hyvältä. Kieltämättä, ulkonäkö aiheuttaa minullekin paineita ajoittain. Tahdon antaa ihmisille motivaatiota hyvinvoinnin metsästykseen ja tarvittaessa annan mielelläni laihdutusvinkkejä. Kammoksun silti nuorten tyttöjen laihdutusta, sillä heidän kehonsa ja ajatusmaailma vielä muuttuu, siksi halusin kirjoittaa myös omasta elämäntavastani ja siihen johtaneista tekijöistä. Haluan muistuttaa kaikkia vielä tähän loppuun, että olemme erilaisia. Ei tuomita ketään ulkonäön vuoksi. Ei tavoitella turhaan "laihuutta", vaan tavoitellaan terveyttä ja hyvinvointia. Nykymaailmassa esim. minä olen plus-kokoinen malli. Entä sitten? Minä voin hyvin ja omistan naiselliset muodot. Olen mikä olen, enkä muuksi muutu.

Jos en kelpaa tälläisenä, niin se on jonkun toisen menetys!

5 kommenttia:

  1. sie olit tosi kaunis 15vuotiaana ! Niinkun nytkin.
    Asiallista tekstiä kirjotat :)

    VastaaPoista
  2. miksi yrität välttää perunaa ja leipää? Mitä epäterveellistä niissä on ?
    Mutjoo kaunis oot (:
    Oon samaa mieltä tosta anorektikko jutusta, mitä kirjotit.

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä siitä mitä sinä tässä kerrot. Anoretikoksi päättyminen on totta. Mutta 15- vuotiaana olit kyllä yhtä kaunis ja sievä nainen kuin nytkin :) Mutta olet sentään painannut jarrun päälle, etkä ole päättynyt samaan kuin anorettiko. Mutta onnitellut tupakan ja alkoholin pois jättämisestä. :) HIENOA SANA!

    VastaaPoista
  4. Heippa! Taidanki itseasiassa vasta toista kertaa kommentoida sun blogiin, mut aattelin, että ku sä laihdutit.. Oisko sulla jotain vinkkiä millä sais mahanympäryksen hoikemmaksi? Mä en halua painoo pudottaa tai muuttua anorektikoksi, mutta en kehtaa pitää sellasia vaatteita ku haluaisin, koska häpeen vartalooni(lähinnä sitä mahaa...):/

    VastaaPoista
  5. Moikka! Mahaa saa pienemmäksi lisäämällä kasviksia ja vihanneksia ruokavalioon, ja jättämällä herkut vähemmälle. Aerobinen liikunta tekee hyvää koko keholle ja mielelle :)

    Ja välttelen kaikkea ns. ylimääräistä, turhaa lisuketta. Turhia hiilareita. Syön lisukkeena mieluiten salaattia tai esim. höyrytettyjä kasviksia ja vihanneksia.

    VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti! Pyrin vastaamaan myös kaikkiin kysymyksiin!